Lasertherapie in dierengeneeskunde
Softlaser of cold laser therapie in dierengeneeskunde.
Softlaser voor de behandeling van paarden en huisdieren is een snel groeiende markt. Dat is begrijpelijk omdat er heel veel wetenschappelijk bewijs is voor de positieve werking. Verder komt er geen placebo effect voor bij therapie bij dieren. Wanneer het dier zich weer goed kan bewegen en zich normaal gedraagt na enkele behandelingen dan is het duidelijk dat het aan de therapie ligt.
We horen het heel vaak; ‘mijn paard hinkte en loopt nu normaal, mijn kat springt weer op de kast, mijn hondje kan weer rennen’, enz’.
In dierenklinieken wordt momenteel veel HILT. High Power Laser toegepast. Om voldoende energie tot herstel aan het dier te geven is er een behaalde hoeveelheid nodig die verschilt van dier tot dier. Bij HILT is de behandeltijd korter omdat de laser sterker is daardoor kan deze ook gevaarlijk kan zijn wanneer hij gebruikt wordt door niet professionals en thuis.
Softlaser en Coldlaser is dit niet en hiermee zijn fantastische resultaten bereikt en deze zijn voor iedereen veilig te gebruiken.
De behandeltijd is langer maar het effect is gelijk, zo niet beter omdat de dosage minder heftig wordt afgegeven en daardoor veel beter verdragen.
High power laser gaat niet dieper dan softlaser alleen sneller.
Bij Softlaser en Coldlaser wordt de hoeveelheid energie, uitgedrukt in MilliWatt of Watt wordt de energie door meerdere diodes afgegeven. Deze zitten verdeeld over een oppervlakte, rond of vierkant, vaak zo’n 5 a 7 cm doorsnede. Zo krijgt de te behandelen plek de juiste hoeveelheid energie zonder dat er schade kan ontstaan. Dit kan wel gebeuren wanneer een hele sterkte diode gebruikt wordt. Die kan het weefsel verhitten en beschadigen.
De Softlasers waar we voor gekozen hebben voor de behandeling van dieren beginnen bij 510 mW tot 790 mW. Dit is meer dan voldoende voor een goed resultaat in niet al te lange behandeltijd.
Het is de golflengte die bepaalt hoe diep het laserlicht doordringt. We gebruiken twee golflengtes tegelijk, rood voor oppervlakkig lagen en infrarood voor het iets dieper liggend weefsel. Samen geven ze de juiste verzadiging van energie
Sterkte + golflengte + pulse zijn de variabelen die het effect bepalen. Wanneer de laser een pulse optie heeft adviseren we over het algemeen deze die te gebruiken bij de genezing van huid en wonden. De continue instelling voor klachten zoals artritis, zenuwpijn en bot heling. Het lichaam went aan regelmaat. Dat geldt ook voor laserlicht. Daarom kan het zijn dat bij chronische klachten, waarbij er met regelmaat met eenzelfde dosis laserlicht wordt behandeld, gewenning optreed en het effect minder wordt. In een dergelijk geval betekent het dat mensen en dieren voordeel kunnen hebben bij een wisseling van Continue naar Pulse.
De meest gesteld vraag is; wat is voldoende en wat is te weinig. Iedere producent van lasers heeft een eigen unieke marketing strategie. Het is daarom lastig om hier een bindende conclusie uit te trekken. De antwoorden zijn niet in steen gebeiteld en de markt is volop in ontwikkeling.
De huidige trend is naar sterkere softlaser/coldlasers die nog steeds veilig zijn. De adviezen die we geven zijn gebaseerd op meer dan 17 jaar eigen ervaring en de ervaringen van betrouwbare bronnen, studies en producenten.
Behandeling van honden en katten.
Naar de behandeling van huisdieren zijn nog weinig adequate studies afgerond maar er is enorm veel individuele rapporten van de positieve werking van lasertherapie voor huisdieren. Wanneer het dier erg veel haar heeft is het belangrijk om het te knippen zodat de laser energie ook werkelijk opgenomen kan worden. Donker haar kan warm worden, ook daarom is het belangrijk om te knippen.
joanna april 16th, 2020
Posted In: Laser therapie dieren