Zo werkt Softlaser -Photobiomodulation
Photobiomodulatie (PBM) is eigenlijk het enige juiste woord voor deze vorm van lasertherapie.
Low Level Laser Therapie (LLLT), coldlaser of de veel gebruikt term ‘Softlaser’ zijn hetzelfde. Het produceert straling, photon energie, in het zichtbare en onzichtbare rood-infrarood gebied van het electromagnetisch spectrum. Het veroorzaakt biostimulatie in de lichaamscellen met name in de mitochondria (de energiecentrales in de cellen). maken gebruik van photon energie, geven geen hitte af en zijn werkzaam in de rode en infrarode helende golflengtes. Laserlicht kan wel tot 6 cm of meer doordringen en heeft effect op gewrichten, weefsel, spieren en pezen. Daardoor is het te gebruiken voor een groot scala aan gezondheidsklachten.
Bij de therapie zijn er twee verschillende reacties.
A – Het korte termijn effect, cellen maken stoffen aan (zoals endorphine en cortisol) die voor pijnvermindering zorgen. De sterkte van de reactie verschilt per persoon.
B – Veel belangrijker echter is het lange termijn effect, het progressieve genezingsproces, dat sterker wordt door elke volgende behandeling.
Afhankelijk van de klacht merkt u meestal na 2 tot 3 keer al enige verbetering. Over het algemeen is een behandeltijd van 3 tot 6 weken nodig. Studies laten zien dat lasertherapie in 70 tot 90 % van de gevallen positief resultaat heeft.
Genezing verloopt aanzienlijk sneller (bij sportblessures kan dat wel in de helft van de normale hersteltijd zijn). De pijnklachten worden minder of verdwijnen helemaal, u kunt beter bewegen, littekens vervagen.
De behoefte aan pijnstillers wordt minder of verdwijnt. Soms kan een operatie voorkomen worden.Wanneer na een operatie softlaser wordt toegepast, onstaat er veel minder littekenweefsel. Littekenweefsel zier er niet mooi uit maar is ook vaak de oorzaak van blijvende pijnklachten. Het maakt het lichaamsweefsel stijver en minder elastisch. Doordat ook de doorbloeding gestimuleert wordt kan softlaser een belangrijke hulp zijn bij moeilijk helende wonden.
Laserlicht uit het infrarood spectrum dringt dieper door dan uit het rode spectrum. Vaak wordt een combinatie van rood en infrarood toegepast.
Bij lasertherapie wordt het lichaam gestimuleerd tot zelfgenezing.
Aanvullende vitaminen en mineralen supplementen zijn belangrijk om de effectiviteit van een behandeling te versterken. Hierbij zijn ook anti-oxidanten van groot belang.
Uitleg over Softlaser voor huidklachten en huidverbetering.Lees meer
>>>
Lage intensiteit laser licht stimuleert doorbloeding en celstofwisseling dus ook de aanvoer van voedingstoffen en afvoer van afvalstoffen en vitaliseert de weefselcellen. LILT stimluleert de genezing van pukkels, acne en huidbeschadigingen. In de dermatologie wordt soms ook van laser gebruik gemaakt om de bovenste huidlaag te verdampen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een andere frequentie en sterkte. Dit is dus een heel andere toepassing van laser dan bij lage intensiteit laser licht. Reeds bestaande rimpels verdwijnen niet maar laser therapie zorgt dat veroudering minder kans krijgt en collageen verbetert.
Wanneer de behandeling spoedig na een operatie of verwonding begint, geneest de wond snel en wordt er weinig of geen littekenweefsel gevormd. Reeds gevormd littekenweefselweefsel normaliseert onder invloed van het laserlicht op oa collageen. Ook wanneer het een oud litteken betreft waar u nog pijn aan heeft, kan een behandeling wel degelijk hebben. Ervaring leert dat het litteken niet veel meer verandert maar dat vaak stijfheid en pijn verdwijnen.
Laser licht verschilt van natuurlijk licht in de volgende opzichten: het is monochromatisch dat betekent dat de lichtenergie uit één kleurgolflengte bestaat terwijl een gewone lamp een breed spectrum van licht en energiegolven afgeeft. Laserlicht is ook gecollimeerd, het is een strakke straal lichtenergie die alleen over grote afstand een klein beetje uitwaaiert en dus veel meer dieptewerking heeft dan een gloeilamp die zijn lichtenergie naar alle kanten uitstraalt en zijn kracht dus onmiddelijk verliest. Laserenergie is ook coherent (samenhangend). Alle energie bestaat uit energiegolven. Bij een gewone lamp zijn de energiegolven ongesynchroniseerd, dit in tegenstelling tot laserlicht waarbij alleen energiegolven in fase dus gesynchroniseerd voorkomen.
Lees over de geschiedenis van de Low Intensity Laser technologie.Lees meer
Low Intensity Laser wordt de laatste vijftig jaar in toenemende mate toegepast voor therapeutische doeleinden. In de voormalige Soviet Unie, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Duitsland, Israel en Engeland is de therapie bekender en vooral de Soviet Unie is een van de landen geweest die erg veel onderzoek naar LILT heeft verricht. Sinds de FDA in the Amerika LLILT of Soft laser heeft erkend als een waardevolle behandelmethode wordt ook daar de therapie steeds meer toegepast. LILT is voortbestemd om een dramatische verandering te weeg te brengen in de manier waarop in het Westen lichamelijke klachten behandeld worden en rehabilitatie wordt gestimuleerd. Studies naar de effecten van LILT laten zien dat de mogelijkheden van Laser licht enorm zijn en de huidige ontdekkingen niet meer dan het topje van de ijsberg Gedreven wetenschappers, dokters en therapisten werken wereldwijd samen en bundelen hun kennis en ervaring om Low Intensity Laser Laser techniek en therapie verder te ontwikkelen om zodoende meer mensen te kunnen helpen.
In Nederland zijn we helaas nog niet zo ver dat Lage intensiteit laser standdaard wordt toegepast en in het basispakket ziektekosten is opgenomen. In Japan is dit wel zo en ook in Noorwegen wordt deze vorm van laser vergoed en is erkent als de beste behandeling voor bv Artritis klachten.
Wetenschappelijke studies LLLT.Lees meer
De positieve werking van Low Level Laser Therapie wordt ondersteund door meer dan duizenden wetenschappelijke publlicaties en honderden dubbel blinde studies. Lage intensiteit laser stimuleert het natuurlijke genezingsproces van het lichaam zonder ongewenste bijwerkingen. Het zou dus ook als een natuurgeneeswijze omschreven kunnen worden. Wereldwijd zijn er meer dan 2500 onderzoeken over laser gepubliceerd waaronder een groot aantal over de effecten van Photobiomodulation.
Op www.laser.nu en www.pub.med staat veel informatie over deze vorm van lasertherapie.
Hier ziet u statistieken die de effectiviteit en de biochemische processen laten zien.